середу, 11 листопада 2015 р.

П'ять вчинків, щоб з середняка стати видатним лідером

У «секреті лідерства» немає ніякого секрету, пише CEO N2growth Майк Майатт на Forbes. com. Може здатися, що лідерство пов'язане з чимось недосяжним для більшості, однак часто виявляється, що лідери просто багато працюють, накопичують досвід і все-таки володіють удачею. У результаті кращим лідерам відкривається якийсь перелік правил, а менш ефективні керівники залишаються сліпі до цих правил. 


Деякі лідери осягають ці правила на початку кар'єри, інші - намацують свій стиль трохи пізніше, а занадто багато, на жаль, ніколи не знаходять свою точку опори. Видатні лідери намацують опорні точки і дії, які допомагають вибудувати ритм і баланс в роботі. У той же час середняки в цьому питанні незграбні і позбавлені «музичного слуху». Всі ми помічаємо видатних лідерів, але лише деякі здатні побачити, що саме робить лідера видатним. 
Ось п'ять основних вчинків великих лідерів, які ігноруються середняками.

1. Знайти мету

Це те, що об'єднує всіх лідерів. У видатних лідерів є чітка мета, в той час як середняки просто з'являються на роботі. Мета стає паливом для пристрасті та трудової етики. Саме ці компоненти озброюють лідерів конкурентною перевагою над тими, хто не усвідомлює цей зв'язок. 

Кращі лідери розділяють загальні цілі, поширюють цінності і вирівнюють бачення організації. Ці три елементи вибудовують основу для стійкої корпоративної культури. Керівники, що не здатні об'єднати людей навколо цих трьох компонентів, сіють хаос в компанії і в кінцевому підсумку виявляються на узбіччі. Видатні лідери вибудовують культуру за своїм дизайном, а середняки дозволяють культурі розвиватися своїм ходом. 

Приклади багатьох бізнесів вчать, що мета призводить до прибутку, а не навпаки. Видатні лідери розуміють це, а середняки - ні. Лідери, якими рухає прибуток, можуть бути успішними протягом сезону, але в кінцевому рахунку вони приходять до того, що прибуток не може бути довгостроковою і стійкою метою. Кращі лідери керуються не прибутком, а цілями, і винагороджуються за це. А сильна об'єднуюча мета витримає будь-які потрясіння.

2. Ставити на перше місце людей 

Лідери нічого не варті без людей. Іншими словами, люди можуть зробити вас лідером, а можуть і зломити вас. Вам слід поважати людей, завойовувати їхню довіру і лояльність, інакше лідером вам не бути. Ви можете розглядати людей як ресурс для експлуатації, а можете як особистостей, які бажають розвиватися і самовдосконалюватися. Ви можете вважати себе наглядачем за співробітниками або ж одним з команди, чия робота полягає в тому, щоб служити співробітникам, вчитися у них і робити їх життя кращим під вашим керівництвом. 

Кращі лідери не закривають людей в коробці, кращі лідери звільняють людей від коробки. У кінцевому рахунку завдання лідера - не залучити якомога більше послідовників, а поширити лідерство повсюдно в компанії. Лідери-середняки присвячують час масштабуванню процесів, систем і моделей, а видатні лідери - масштабуванню лідерства.

3. Підвищувати обізнаність 

Великі лідери знають сильні і слабкі сторони себе, організації, культури, підтексту, емоцій. Для них залучення, прислухання і залучення набагато цінніше, ніж порожня балаканина. Для кращих лідерів чутливість важливіше черствості. Смирення важливіше гордині. Лідери, що впадають в ступор, коли їх усезнайство розбивається об чиєсь незгоду, обманюють хіба що тільки себе. 

Великі лідери уникають пасток і білих плям, в які так часто догоджають лідери-середняки. Лідери, які вибирають життя в міхурі власного мислення і не розуміють силу інших думок, ускладнюють життя оточуючих. Готовність до того, що ваша позиція і думка можуть бути оскаржені, - це ознака сили, а не слабкості. 

Самий потужний і часто упускається аспект навчання - це забути те, чого вчився. Лідери, які відмовляються змінювати свою думку, гарантують лише один результат - відсутність росту і розвитку.



4. Уникати складнощів 

Складність - ворог, а не друг лідера. Життя великих лідерів присвячена усунення або спрощенню складного. У той же час середняки прирікають себе і тих, хто слідує за ними, жити в складності. Складність душить інновації, уповільнює розвиток, закриває ворота прогресу і погано позначається на культурі. Складність дорога в обслуговуванні і неефективна. 

Важко сперечатися з фактом, що ми живемо в складному світі і багато отримують прибуток із складності. Однак великі лідери розуміють, що можливості і прибуток виникають зі складності за рахунок спрощення, а не додавання нової складності. Багато приписують вислів «Простота є кінцевою складності» Альберту Ейнштейну, хоча виголосив її Леонардо да Вінчі, в будь-якому випадку - обидва видатні людини праві.

5. Зачіпати особисте 

Кожен хоч раз у житті чув «Це просто бізнес, нічого особистого». Великі лідери усвідомлюють, що немає нічого більш особистого, ніж керівництво. Кращі лідери розуміють - не буде контакту, не буде і лідерства. Середняки витримують дистанцію між собою і підлеглими. Великі - наглядають і піклуються про своїх людей. 

Лідери-середняки сприймаються як великі керівники. Видатні лідери сприймаються як великі люди. Кращі лідери розуміють, що перейти на приватне, проявити співчуття і співчуття - це не слабкість, а неймовірна сила. 

Гранична продуктивність досягається не за рахунок їзди на чужих спинах, а за рахунок того, що ви допомагаєте іншим стати успішніше. Ставтеся до людей так, немов від їхньої роботи залежить ваше життя. 

Реальність така, що лідером може стати кожен, але лише деякі стають лідерами видатними. 
Чи будете ви і далі просто відзначатися на робочому місці або ж станете хорошим лідером? Обміркуйте це!


З публікації журналу Мілліардер' http://milliarderr.com/blog/2015-06-09-3798

Немає коментарів:

Дописати коментар