середу, 28 жовтня 2015 р.

Перевернутий клас: відмінності від звичайного уроку, переваги та складності реалізації

4 кроки до перевернутого класу

Інтерес до «Перевернутого класу» постійно росте. Перенесення подачі теоретичного матеріалу за межі класної кімнати допомагає виділити більшу кількість часу на уроці для розвитку важливих в сучасному світі навичок - ведення дискусії, критичного мислення і створення власних проектів.

Концепцію «перевернутого класу» називають методикою 21-го століття.

На Заході класи активно перевертають вже близько п'ятнадцяти років; цікаве тривале експериментальне дослідження, яке проводиться співробітниками Harvey Mudd College вже два роки і буде продовжено ще протягом трьох років. У ході експерименту досліджується кілька студентських груп, одна частина з яких навчається за традиційною програмою, а інша - за моделлю «перевернутого класу»; дослідження стосується тільки викладання STEM-дисциплін (наука, технології, інженерна справа, математика). Саме через незавершеності експерименту результати поки ніде не опубліковані, але навіть попередня оцінка показує, що ефективність навчання як мінімум не падає при використанні технік перевернутого класу, зате надає набагато більшу гнучкість для студентів і викладачів в процесі засвоєння матеріалу; адже перевернутий клас дозволяє не хвилюватися про пропущені лекції і вимагає присутності тільки на практичних заняттях і семінарах.



Перевернути клас не так просто, як може здатися на перший погляд: недостатньо записати відеолекцію, завантажити її на YouTube і дати посилання на неї своїм учням.
Як і будь-яка педагогічна діяльність, вона вимагає як довгострокової, так і короткострокової підготовки. Ось кілька досить загальних і, може бути, злегка очевидних порад, які допоможуть безболісно реалізувати концепцію перевернутого класу хоча б на кількох уроках.

Спочатку - мета, потім - урок

Записати живенький видеоурок і не визначити його початкову мету і цінність - те ж саме, що запрягати коней позаду воза.
Більш розумний підхід: визначити ключові мети уроку, від простих до складних, і вибудувати чітку схему розповіді.
При цьому необхідно відповісти самому собі на питання:

  • Що зможуть зробити учні з інформацією, яку отримали на уроці?
  • Які види діяльності допоможуть закріпити цей матеріал?
  • Чи зможуть учні розширити отримані знання за допомогою практичних дослідів, дискусії або застосувати їх для створення власного проекту?
  • Як можна організувати і контролювати спільну роботу учнів у класі?
  • Як учні зможуть закріпити свої знання в своєрідних навчальних лабораторіях?
Пам'ятайте: будь яка успішна справа починається з кінця.

Проста мова і яскраві образи

Навчання за допомогою візуального посередника - відеоматеріалів - і захоплююче, і непросте заняття. Стиснення інформації в п'ятихвилинний ролик залишає дуже убогі можливості для розтікання думки по древу чи невиразних образів. Саме тому після визначення ключових цілей, яких за допомогою уроку повинні досягти учні, варто подумати над зображеннями, графіками і таблицями, підкріплювальними матеріал. Непогано б написати сценарій всього уроку і розбити його на основні смислові частини. Уникайте кольористих фраз і довгих монологів. 
Золоті правила відеоматеріалів:
  •  повідомляйте стисло, 
  • пояснюйте ємко, 
  • закінчуйте швидко.

Відстежуйте прогрес своїх учнів

З появою безлічі безкоштовних веб-сервісів створювати свої відео стало дійсно просто - можна спробувати Screenr або Screencast-o-Matic. 

Після створення відео вам потрібно вирішити ще одне питання: що з ним робити потім? 

Можна просто завантажити його на YouTube або особистий сайт і поділитися з учнями посиланням, але це не дасть вам ніякої інформації про те, як ваші учні справляються з переглядом; хто з них вже подивився, скільки разів відео ставилося на паузу і які епізоди найбільш часто прокручувалися ще раз.

Для вчителів є спеціальні сервіси, функції яких дозволяють стежити за процесом навчання кожного учня або, скажімо, вбудувати спливаючі питання прямо в відеоряд (eduCanon, наприклад).
У Microsoft є подібний сервіс - Office Mix, який перетворює PowerPoint-презентації в інтерактивні відео з вбудованими вікторинами.
Такі сервіси допоможуть вам ще до практичного заняття в класі зрозуміти, що учні вже знають, і з якою частиною матеріалу виникли проблеми.

Дружіть з батьками

Якщо вже концепція перевернутого класу досі здається дивиною багатьом вчителям, уявіть, наскільки дикої вона виглядає для батьків. Саме тому необхідно заздалегідь подбати про просвітництво батьків ваших підопічних: розкажіть їм про цілі цього підходу, його перевагах і способах його реалізації. Батьки - ваші найактивніші партнери в навчанні дітей, і в момент, коли ви надаєте дітям незвичну свободу в процесі навчання, вам вкрай потрібна підтримка батьків. Вам варто розповісти про поширені побоюваннях, пов'язаних з організацією перевернутого класу, порадьте їм статті для ознайомлення, покажіть їм існуючи відеоролики на батьківських зборах, зрештою, проведіть з ними справжній перевернутий урок. Бажано це зробити за кілька тижнів до передбачуваного запуску перевернутих уроків.



Перевернути клас - це не просто зняти відео і показати його; це повне переосмислення діяльності в класі. Після того як ви приберете з уроку елемент читання і конспектування, перед вами постає набагато складніше завдання: як організувати звільнилося час найбільш ефективно. І ось тут вже Ви як учитель обмежені тільки навчальною програмою і власною сміливістю.

1. Що це таке?

Перевернутий клас - це така педагогічна модель, в якій типова подача лекцій і організація домашніх завдань представлені навпаки. Учні дивляться вдома короткі відео-лекції, в той час як у класі відводиться час на виконання вправ, обговорення проектів дискусії. Відео лекції часто розглядаються як ключовий компонент в перевернутому підході, такі лекції в даний час або створюються викладачем і розміщуються в інтернеті, або зберігаються в якомусь онлайн-файлообміннику. Доступність перегляду відео в наші дні, поряд з попередньо записаними лекціями подкастом або в іншому аудіо форматі, поширилася настільки, що дозволяє зробити його невід'ємною частиною концепції перевернутого навчання.

(Подкаст - оцифрована запис або радіопередача, розміщена в інтернеті для завантаження на персональні аудіоплеєри).

Поняття перевернутого навчання спирається на такі ідеї, як активне навчання, залучення учнів у спільну діяльність, комбінована систему навчання і, звичайно, подкаст. Цінність перевернутих класів у можливості використовувати навчальний час для групових занять, де учні можуть обговорити зміст лекції, перевірити свої знання і взаємодіяти один з одним в практичній діяльності.Під час навчальних занять роль викладача - виступати тренером або консультантом, заохочуючи учнів на самостійні дослідження і спільну роботу.


2. Як це працює?

Не існує єдиної моделі перевернутого навчання - термін широко використовується для опису структури практично будь-яких занять, які будуються на перегляді попередньо записаних лекцій з подальшим їх обговоренням безпосередньо в класі. В одній загальної моделі учні можуть переглядати кілька лекцій, тривалістю по 5-7 хвилин кожна.

Онлайн-опитування або завдання можуть перериватися для перевірки засвоєння пройденого учнями матеріалу. Пряма реакція на опитування і можливість повторного перегляду лекцій допоможуть прояснити незрозумілі моменти.

Викладачі можуть проводити в своєму класі обговорення або перетворити клас в студію, де учні створюють, співпрацюють і реалізують на практиці те, що вони дізналися з лекцій і спостерігали за межами класу.

Будучи фахівцями на місцях, педагоги пропонують різні підходи, уточнюють зміст і спостерігають за прогресом. Вони можуть організувати учнів в спеціальну робочу групу, щоб вирішити проблему, над якою працюють кілька учнів. Оскільки такий підхід являє собою загальні зміни в процесі розвитку, деякі викладачі воліють застосовувати тільки деякі елементи з перевернутої моделі навчання або використовувати кілька перевернутих уроків протягом всього курсу навчання.


3. Хто це застосовує?

Все більше число індивідуальних програм в галузі вищої освіти починають використовувати перевернуті моделі навчання.
В Університеті Алгонквін уроки з відеолекціями застосовувалися з метою пояснення принципів роботи програмного забезпечення для редагування, яке, як відомо, важко пояснити в умовах стандартних лекцій. Короткі навчальні відео-лекції дозволяють студентам просуватися по темі в зручному для них темпі, перемотуючи запис для повторного перегляду важливих моментів і пропускаючи ті частини, матеріал яких їм вже знайомий. Все це сприяє тому, що учні приходять в клас підготовлені до використанню програмного забезпечення і в змозі робити творчі проекти спільно з іншими учнями.
Особливо успішний приклад змішаних і перевернутих програм навчання в області бухгалтерського обліку в Університеті штату Пенсільванія охоплює 1300 студентів. Час в класі використовується для відкритого обговорення, виступи запрошеного з боку лектора, або практичного вирішення проблем, коли викладач надає допомогу студентам. 
У Гарвардському університеті один з професорів, який викладає фізику, не тільки використовує перевернуту модель навчання, але також розробив відповідний сайт, присвячений вивченню каталізаторів, який забезпечує викладачів безкоштовним інтерактивним програмним забезпеченням, що дозволяє студентам обговорювати матеріал і застосовувати на практиці знання, отримані в ході лекцій.



Принцип функціонування моделі перевернутого класу

4. Чому це важливо?

Під час традиційних лекцій студенти часто намагаються вхопити те, що вони чують у момент мовлення лектора. У них немає можливості зупинитися, щоб обміркувати сказане, і, таким чином, вони можуть упускати важливі моменти, тому що намагаються записати слова викладача.
А використання відео та інших попередньо записаних інформаційних носіїв дозволяє студентам повністю контролювати хід лекції: вони можуть дивитися, перемотувати назад або вперед по мірі необхідності. Така можливість має особливе значення для студентів з певними фізичними обмеженнями, особливо за наявності підписів для людей з порушеннями слуху.

Лекції, які можна переглядати більше одного разу можуть також допомогти тим, для кого англійська мова не є рідною.Присвятивши час на уроці розбору матеріалу, викладачі мають можливість виявити помилки в сприйнятті, особливо ті, які широко поширені в класі. У той же час спільні проекти можуть сприяти соціальній взаємодії між учнями, полегшуючи процес сприйняття інформації один у одного.


5. Які недоліки?

При впровадженні перевернутої моделі навчання легко наробити помилок. Хоча ідея дуже проста, ефективний «переворот» вимагає ретельної підготовки. Запис лекції вимагає зусиль і часу з боку викладачів, а елементи класного і позакласного навчання повинні становити єдине ціле, щоб учні могли зрозуміти принцип даної моделі і були мотивовані на підготовку до занять у класі. І, нарешті, введення перевернутого навчання може означати додаткову роботу і зажадати нових навичок від викладача, хоча цей процес можна пом'якшити, вводячи модель поступово.

Учні, у свою чергу, скаржаться на втрату очних лекцій, особливо, якщо вони відчувають, що позначені відеолекції доступні для всіх в інтернеті. Учні, з цієї точки зору, не можуть відразу оцінити значення практичної частини моделі, задаючи питання, що ж таке навчання принесе їм, чого вони не могли б отримати від простого пошуку в інтернеті. Ті, хто звик відвідувати заняття для прослуховування лекцій, цілком вільно можуть пропустити заняття, присвячені активної діяльності і, таким чином, упустити реальну цінність перевернутого навчання. Нарешті, навіть якщо учні приймають таку модель навчання, їх обладнання не завжди дозволяє якісно приймати і переглядати відео.

6. Де це застосовується?

У міру набуття перевернутими класами популярності, повинні з'являтися нові інструменти для підтримки позакласної частини навчальної програми. Зокрема, триваючий розвиток потужних мобільних пристроїв пропонує широкий вибір багатьох, освітні ресурсів і можливість користуватися ними в зручному місці і відповідний час.
Все більше число курсів будуть охоче використовувати елементи перевернутого навчання, доповнюючи традиційну позакласну роботу з відео-презентаціями та підтримуючи проектну та лабораторну роботу під час занять у класі. На певному рівні прийняття даної моделі, коледжам і університетам, можливо, доведеться звернути пильну увагу на простір в класах, щоб упевнитися в можливості підтримки активної діяльності та спільної роботи, поширеної в перевернутих класах.


7. Яка роль у процесі викладання і навчання?

Перевернуте навчання передбачає зміну ролі викладачів, які здають свої передові позиції на користь більш тісної співпраці та спільного внеску в навчальний процес. Супутні зміни зачіпають і ролі учнів, багато з яких звикли бути пасивними учасниками в процесі навчання, який подається ним в готовому вигляді.
Перевернута модель покладає велику відповідальність за навчання на плечі учнів, даючи їм стимул для експерименту. Діяльність може очолюватися учнями, а спілкування між учнями може стати визначальною рушійною силою процесу, спрямованого на навчання за допомогою практичних навичок.

Що робить перевернуте навчання особливо добрим - так це призводить до значного зсуву пріоритетів від простої подачі матеріалу до роботи над його вдосконаленням.



Перевернута модель покладає більше відповідальності за навчання на плечі студентів, даючи їм більший імпульс до експериментів. Те, що перевернута модель робить дійсно добре, це значний зсув у пріоритетах - від простого проходження матеріалу на заняттях до його освоєння.




6 коментарів:

  1. Концепція перевернутого класу стає все більш популярною, з'являються все нові і нові інструменти для підтримки позааудиторної частини навчальної програми, було б час їх використовувати

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вчитель не має права зупинятись на досягнутому. Вічні пошуки нового ...

      Видалити
    2. Було б бажання, а час знайдеться. Технологія дійсно цікава і досить сильно мотивує учнів, особливо якщо поєднати з ігрофікацією уроку, наприклад ClassCraft.

      Видалити
  2. "ПЕРЕВЕРНУТИЙ КЛАС" УЖЕ СПРОБУВАЛА - ЕФЕКТИВНО, ЦІКАВО. Тепер пробую "станції за ротаціями".

    ВідповістиВидалити