середу, 7 жовтня 2015 р.

5 уроків Бенджаміна Франкліна, які допоможуть стати успішним

Як ефективно розподіляти свій час? 

Як досягти моральної досконалості? 

Відповіді на ці питання знав Бенджамін Франклін, п’ятьма важливими уроками якого ми поділимося сьогодні з вами.

Багато людей помирають у 25 років, а в могилу потрапляють тільки в 75.
Бенджамін Франклін

Практично всі ми щось чули про відомого політичного діяча, вченого і винахідника Бенджаміна Франкліна. Для того, щоб краще проілюструвати його неоціненний внесок в історію, звернемося до його досягнень. Бенджамін Франклін:
Винайшов блискавковідвід;
Винайшов біфокальні окуляри;
Винайшов піч Франкліна;
Зробив безліч видатних відкриттів в області електрики;
Створив першу детальну карту Гольфстріму;
Заснував першу в США публічну бібліотеку;
Заснував Філадельфійску академію;
Брав участь у створенні Декларації незалежності і Конституції США;
І при цьому активно займався видавничою діяльністю.

Вражаючий список досягнень, чи не так?


Зараз ви, ймовірно, питаєте себе, як одна людина змогла досягти настільки багато чого? Вся справа в правильному відношенні. Бенджамін Франклін знав, як важлива самоорганізація і дисципліна, і завдяки цьому багато в чому досяг успіху.

Він своїм прикладом довів, що людина здатна самостійно виробити звички, які допоможуть їй досягти значних успіхів. Коли читаєш про його життя, то на думку спадає цитата легендарного мислителя:

Ми — це те, що ми постійно робимо. Досконалість, отже, не дія, а звичка.
Аристотель

Ось кілька найцінніших уроків, які ми можемо винести з життя Бенджаміна Франкліна. 
Вони стануть в нагоді кожному з нас.
1. Час — самий дефіцитний ресурс

Втраченого часу не повернеш. Бенджамін Франклін прекрасно розумів, наскільки важливий час. У всіх нас різні навички, таланти і можливості. Але також у всіх нас однакова кількість часу — 24 години на добу. Важливо не те, скільки часу у нас є, а те, наскільки ефективно ми його розподіляємо. Час — наш самий дефіцитний ресурс, і ми повинні навчитися раціонально його використовувати.


Любиш життя? Тоді не гай часу; бо час — тканина, з якої складається життя.
Бенджамін Франклін

Коли люди усвідомлюють, що часу у них мало, вони починають його цінувати і витрачати раціонально — на досягнення найважливіших цілей. Усвідомити, що часу дійсно мало — це хороший початок. Придумати спосіб, завдяки якому можна буде ефективно використовувати свій час — це вже інше питання. Франклін добре розумів це. Тому він і розробив систему, яка допомогла йому використовувати свій час з найбільшою ефективністю.
2. Тринадцять чеснот

Бенджамін Франклін завжди думав про те, якою людиною він хоче стати. Зрештою, він зміг сформулювати чітку мету: він хотів стати «моральною досконалістю». Ця думка прийшла до Бенджаміна у віці 20 років. Для того, щоб досягти своєї мети, він створив список з 13 чеснот.

Частота — Ти будеш виконувати вправи 6 днів на тиждень. Підходів і повторень — 5 комплектів під час кожної сесії по стільки повторень, скільки зможеш. Відпочинок — У середньому 60-90 секунд між підходами і не більше ніж 3 хвилини. Час між тренуваннями — Відпочинок між сесіями принаймні 2 години.

Стриманість. Їж не до пересичення, пий не до сп’яніння.
Мовчазність. Говори тільки те, що може принести користь тобі чи іншому; уникай порожніх розмов.
Любов до порядку. Нехай для кожної твоєї речі буде своє місце; нехай для кожної твоєї справи буде свій час.
Рішучість. Вирішуй робити те, що повинен; а те, що вирішив, виконуй неухильно.
Ощадливість. Дозволяй собі тільки ті витрати, що принесуть користь іншим або тобі самому; нічого не витрачай даремно.
Працьовитість. Не втрачай часу; завжди будь зайнятий чимось корисним; відміняй всі необов’язкові справи.
Щирість. Не вдаватися до пагубного обману: нехай думки твої будуть невинні і справедливі; а якщо говориш, то нехай такими ж будуть і слова.
Справедливість. Ніколи не ображай людей, завдаючи їм зло або не роблячи добра, як велить обов’язок.
Помірність. Уникай крайнощів; не тримай образи за заподіяне тобі зло, навіть якщо думаєш, що воно того заслуговує.
Чистоплотность.Не допускай ні найменшої бруду ні на собі, ні в одязі, ні в будинку.
Спокій. Не хвилюйся через дрібниці, через дрібні перешкоди або неминучі.
Цнотливість. Похоті віддавайся рідко, єдино для здоров’я або для продовження роду; Не допускайте, щоб вона привела до отупіння або до слабкості, або позбавила душевного спокою або кинула тінь на добре ім’я твоє або чиє-небудь ще.
Лагідність. Йди прикладом Ісуса і Сократа.

Вражаючий список чеснот, чи не так? Але Франклін на цьому не зупинився. Він розробив систему, яка допомогла йому зробити ці чесноти частиною свого повсякденного життя. В її основі був 13-тижневий план, який допомагав йому залишатися зосередженим на тому, що зараз важливо.

Так як головною метою Франкліна було зробити ці чесноти звичними, він вирішив на кожну з них виділяти один тиждень. І лише після закінчення цього часу переходити до наступної чесноти. Щоденна боротьба — постійно залишатися зосередженим на тому, що дійсно важливо. Як і багатьом з нас, Бенджаміну Франкліну було дуже складно зосередитися.

Це насправді важко, особливо, коли перед сном ми засипаємо з думкою про те, що завтра нам належить виконати безліч завдань, які будуть відволікати нас від головної мети. Ніхто також не відміняв тиск з боку інших людей і наші власні суперечливі пріоритети.

Щоб залишатися зосередженим, Бенджамін Франклін завів записну книжку з 13 сторінок — по одній на кожну чесноту. Кожну сторінку він розкреслив так, що вийшло сім стовпців (сім днів тижня). Потім він провів 13 горизонтальних ліній (13 чеснот).



Стриманість. Їж не до пересичення, пий не до сп’яніння.

Франклін знав, що він не cможет оволодіти всіма 13-ма чеснотами відразу. Як вже було згадано вище, він вирішив присвячувати кожній з них по одному тижню. Франклін вважав, що якщо буде фокусуватися на одній чесноті, то вона швидко увійде в звичку. Після цього, він планував переходити до іншої чесноти, наступного тижня до наступної, і так далі, поки не опанує усі.

У перший тиждень головну увагу Франкліна було зосереджено на одній чесноті; інші ж чесноти залишалися на волю випадку, він тільки відзначав щовечора чорним кружечком промахи, зроблені протягом дня.


Є три речі, зробити які надзвичайно важко: зламати сталь, розкришити алмаз і пізнати самого себе.
Бенджамін Франклін

Таким чином, він міг працювати над собою, самовдосконалюватися і робити кожен день все менше і менше помилок, стаючи краще з кожним роком.
3. Плануйте кожен свій день

Франклін знав, як це важливо — робити правильні речі в потрібний час. Щоб у цьому процвітати, він завжди чітко планував свій день. Завдяки щоденному розкладу він структурував всі свої справи, і це дозволило йому робити акцент на тому, що є дійсно важливим.


Нехай всі речі лежать на своєму місці; нехай у кожного справи буде свій час.

Бенджамін Франклін

Нижче представлений приклад розкладу Бенджаміна Франкліна ↓



Щоденне розклад Бенджаміна Франкліна

Якщо ви плануєте кожен свій день, то ви можете зосередитися на тому, що дійсно важливо для вас. І робити правильні речі в потрібний час. Такий розклад допоможе вам розпланувати весь свій день: ви будете впевнені, що нічого не забудете і все встигнете.

Все, що було для нього важливо, Бенджамін включав в свій графік. Коли будете готувати власний розклад, пам’ятайте, що включити в нього необхідно не тільки робітники, а й ваші особисті справи.
4. Прокидайтеся рано


Кожна хвилина, витрачена на організацію своєї діяльності, заощаджує вам цілу годину.
Бенджамін Франклін

Франклін знав, наскільки це важливо — бути організованою людиною. Ні для кого не секрет, що якщо ми прийдемо на роботу і перед цим не структурируем всі завдання, які перед нами стоять, то ми швидко зав’язнемо в численних дрібницях, які щодня навалюються на нас.

Ми будемо нервувати і кидатися між різними завданнями, не знаючи, чому віддати перевагу. Перебуваючи в подібному режимі щодня, ми губимося, забуваємо про те, що дійсно важливо і, як наслідок, не виконуємо того, що потрібно. Якщо ми нічого не зробимо, щоб позбутися від своєї дезорганізованості, то скоро нас захоплять дні, тижні, місяці і навіть роки без прогресу.


Той, хто пізно встає, повинен цілий день бігти, щоб до ночі ледве-ледве завершити всі свої справи.

Бенджамін Франклін

Франклін вставав щодня о 5 годині ранку для того, щоб визначити свої плани на день. Він щоранку ставив собі одне і те ж питання: «Що я повинен зробитисьогодні?».

Він прокидався, снідав, планував свій день, і до 8 ранку вже був готовий приступити до справ. Такою була його ранкова звичка. Багато в чому, можливо, рутинна. Але вона мала дуже важливе значення, тому як дозволяла йому сфокусуватися на головній меті. Завдяки цій звичці у Франкліна було 3:00 фори перед іншими. Те, чим ви займаєтеся з того моменту, як прокинулися і до того моменту, як почали працювати, має велике значення. Від цього може залежати результат усього вашого дня.
5. Що хорошого я зробив за день?


Рано лягати і рано вставати — ось що робить людину здоровим, багатим і розумним.

Бенджамін Франклін

Кінець дня — це час, коли ви можете оцінити все, що зробили за сьогодні. Ви можете помітити свій прогрес і похвалити себе за успіхи, або, навпаки, зрозуміти, що вам ще належить добре попрацювати, щоб досягти наміченої мети.

Бенджамін Франклін щовечора запитував себе: «Що хорошого я зробив за сьогодні?». Це було важливим кроком на шляху до його мети, яка, як ми пам’ятаємо, полягала у досягненні моральної досконалості.

Життя Бенджаміна Франкліна — це яскравий приклад того, що ви можете досягти бажаного, якщо постійно і цілеспрямовано до нього прагнете. Ця людина зуміла змінити не тільки своє життя, а й життя багатьох людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар