неділю, 26 березня 2023 р.

Покоління Z і покоління X та як знайти розуміння з поколінням Альфа?

 

Існує теорія поколінь, яку відкрили в 1991 році історик та драматург Вільям Штраус ( William Strauss ) та економіст, спеціаліст в галузі демографії Ніл Хоув (Neil Howe). Дотримуючись її, можна розділити всіх нас за приналежністю до різних поколінням, кожному з яких властиві певні загальні риси.

Одне покоління – це 20 років. Вважається, що після циклу з 4 поколінь все починається заново. До речі, саме тому бабусі часто розуміють онуків краще, ніж їх батьки.

Навіть люди, незнайомі з цією теорією, розуміють, що проблеми нерозуміння між батьками та дітьми, криються в тому середовищі, в якому відбувалося формування особистості. Саме тому часто доводиться чути від старшого покоління “ми росли в інше час”, “молодь зараз зовсім інша”. Це не оцінка, це констатація факту. Вони справді інші і нам потрібні прийняти цей факт і навчитися розуміти їх вчинки, говорити з ними на одному мовою.

А для цього давайте розберемося, що з себе представляють сучасні підлітки та якими загальними рисами вони мають .

Сучасні підлітки - хто вони ?


Покоління нинішніх підлітків - це діти, які були народжені та ще народяться у проміжок з 2000 по 2020 роки. Їх називають поколінням Z. Найкращі молодші з цього покоління ще в маленькі, а старшим зараз 22-23 роки. Саме про них сьогодні піде мова.

Їх батьки здебільшого відносяться до покоління X ( народжені період із 1963 по 1984 рік) та до покоління Y ті, хто народилися з 1984 по 2000 роки. Зараз їм від 39 до 23 років.

Покоління Альфа
Цим дітям зараз 10 і менше років, до покоління Альфа відносять народжених з 2010-х і до сьогодні. Це покоління ще тільки формується, але вже зараз можна припустити, як на нього впливатимуть поточні чинники суспільного устрою: надмірно суворе ставлення до дитини застаріло, тому альфа не відчувають домінування батьків і спілкуються з дорослими на рівних,
вони велику частину часу з самого дитинства проводять у віртуальному просторі, тому більш розсіяні у повсякденному житті, їх дуже важко ощасливити, тому що ці діти в основному отримують безліч речей та іграшок, з раннього віку володіють гаджетами.

Формування цінностей поколінь


Важливе відмінність поколінь — у життєвій позиції, яка формується під впливом зовнішніх впливів віком від народження до 10–12 років. Саме в це час дитина несвідомо і некритично сприймає установки та цінності. Оточення та виховання допомагають йому виробити ті стратегії поведінки, які він, з невеликими змінами, пронесе через все життя.

Представники покоління X та Y, тобто батьки підлітка, росли в той час, коли в країні була стабільність, але не було активного інтернету. По телевізору всього два канали, в 20-45 - ночі малюки ”, вся правда — із газет, література — лише минула цензуру та затверджена міністерством. Гуляти на вулицю — всією ватагою. Дворові команди, свої компанії. Покоління X привчене до взаємодії у колективі, вміє зважати з оточуючими і працювати в команді.

Покоління Z розвивається у століття чатів, форумів, спільнот. Вони начебто б разом , але кожен у своєму гаджете , кожен у себе вдома. Сім'я для них – саме безпечне місце землі. "Побачимося?" - "Спишаємося!" Цим дітям властива висока соціальна активність та необхідність постійно обмінюватися інформацією . Вони незалежні у судженнях і не люблять жорсткі правила. Покоління Z живе граючи і не визнає авторитетів, віддаючи перевагу спілкуватися на рівних. Вони люблять хенд-мейд та нешаблонні рішення. Погано сприймають великі тексти та швидко орієнтуються у візуальній інформації.

Іноді здається, що вони трохи відірвані від реального світу, коли стикаються з правилами, яких непорушно дотримується покоління X. Покоління Y отримало можливість довше брати відповідальність тільки за себе, тому діти в їхніх сім'ях з'являються пізніше. Те саме і з кар'єрою — є час, щоб обрати справді улюблену роботу.
Міленіали, як їх ще називають через народження на стику тисячоліть, хочуть підтримувати звичний рівень комфорту, який їм дали батьки, але при цьому вони здебільшого не проходили той самий довгий і непростий шлях. Тому ігреки часто не готові багато і наполегливо працювати в очікуванні, що колись це гідно оцінять. Натомість можна залучити їх до проєкту, де можна проявити свої здібності — і це покоління віддаватиметься йому з головою.

Чи так це насправді? 
Може, це ми не встигаємо за реальністю, застрягши десь у своїх 90-х? 
Давайте розбиратися .

Покоління Z: факти, проблеми, рішення


Факт 1: Покоління Z орієнтоване успіх . 
“Я ще не знаю, ким я буду, але обов'язково доб'юся успіху ” — це їх девіз .

Проблема: Бажання відмінне, але невміння знайти себе під час загрожує тим, що особистість буде плисти за течією, розраховуючи, що рішення саме знайдеться . Або буде безладно пробувати все поспіль, сподіваючись знайти “те саме".

Рішення: З цим "не знаю ким буду" обов'язково треба щось робити та бажано ще зі школи, до вступу до вузу або професійному становленню. Рішення не приходить саме, воно приходить, якщо його шукають і знають як вибрати підходяще з безлічі варіантів. Допоможіть молодій людині зробити вибір , знайти себе. Є спеціальні курси та тренінги, які спрямовані на те, щоб навчити людину фокусуватися на рішенні подібних завдань. Після них люди розуміють, як відібрати для себе можливі варіанти та згодом прийняти єдине рішення .

Факт 2: Підлітки та молодь прагнуть досягати кар'єрних висот, але не люблять чекати.
Думка, що прийшовши на нову роботу, вони не отримають відразу величезну зарплату, пільги та крісло директора (ну, або хоча б просто величезну зарплату) лякає їх . Стажування кілька місяців? маленька зарплата до підтвердження кваліфікації ? Збожеволіти _ _ _ інше місце .

Проблема: Нині все відбувається дуже швидко - ритм життя такий, що якщо ти не встигаєш , то ти за бортом. Діти покоління "цифрових технологій” просто не розуміють, що в деяких питаннях доведеться проявити посидючість і терпіння .

Рішення: Як ні банально це прозвучить, але тільки спілкуючись частіше та якісніше зі своєю дитиною, можна донести до неї якісь істини. Під якісним спілкуванням ми розуміємо не чергові “ як справи ?” і “ є будеш ?”, а зовсім інші розмови - без моралі, на рівних .

Наведіть підлітку приклади з життя їх кумирів, які досягли чогось своєю працею. І. Цукерберг побудував Facebook не за пару місяців. Прикладів безліч. 

Факт 3: Підлітки знають, що систему можна підлаштувати під себе
Це ми звикли, що робочий день з 9-00 до 18-00 та відпроситися з роботи раніше для багатьох з покоління X - неслабкий стрес. Та й керівництво частіше всього - представник того ж покоління, якому складно бути гнучким та лояльним до таких вольностей.

Проблема: Є ситуації, коли потрібно строга дисципліна - не запізнюватися, виконувати обіцяне вчасно, не підводити колектив своїм поведінкою. Це відповідальність .

Рішення: Навчіть молоду людину адекватно оцінювати ситуацію. Вона винна розуміти, коли можна "прогнути" систему під свої умови, а коли це буде чистою води егоїзмом. Постраждає від його рішення колектив, загальна справа чи проєкт?

Факт 4: ставлення до грошей у поколінь теж різні
Робити накопичення, збирати на щось - це про покоління X. Витрачати гроші на нові гаджети і "некорисні" дрібнички - привілей молоді.

Проблема: Проблема є, треба визнати не лише у молоді. Робити бездумні витрати, як і бездумні накопичення – неправильно.

Рішення: Зізнатися собі, що грошима розпоряджатися ми всі, по-великому рахунку, не вміємо. Почніть освоювати фінансову грамотність разом. Не занурюючись у нетрі акцій, рейтингів та біржових зведення, просто освойте самі основи. Повірте, це захоплююче та корисно. Дізнаєтесь багато цікавого ))



Факт 5: Молодь прагне здобути освіту і займатися надалі тільки тими заняттями, які приносять їм емоційне задоволення. Вони не терплять рутини та нудних справ. Вони живуть граючи.

Проблема: Здавалося б, які тут проблеми, якщо людина отримує задоволення від роботи? Однак у кожній професії є свій "рутинний куточок”, частина справ, виконання якої не приносить радості і до такого повороту, дитина може бути не готовий .

Рішення: По- перше, потрібно відразу внести ясність, що така ситуація обов'язково трапиться, незалежно від того, чим ви займаєтесь у житті. По-друге, можна по-різному ставитись до неї. Хтось “вмикає” філософський підхід і смиренність, знаючи, що все минає, і це пройде . А хтось вигадує, як нудну та рутинну справу перетворити на веселе та цікаве. 

І насамкінець невеликий порада. Не намагайтеся змінити вашу дитину і зробити з неї людину, з такими ж переконаннями, настановами та поглядами як у вас. Прийміть як факт - вона інша, вона у чомусь краще за вас. Допоможіть їй увійти до дорослого життя, поділіться своїм досвідом і придивіться уважніше - можливо, вам теж є чому повчитися в неї.



Покоління Альфа може бути нашим останнім поколінням, але назву ще не остаточно визначено. Її вигадав футурист, демограф і спікер TEDx Марк МакКріндл. Ці діти будуть найбільше захоплені цифровими технологіями, ніж будь-коли раніше. Вони виростуть, використовуючи технології як частину свого повсякдення, невід'ємно впроваджуючи їх в усі сфери свого життя. Звичайно, мало що відомо про них, але є ще 15 років, щоб поспостерігати і побачити, що станеться, перш ніж на сцену вийде нове покоління.
Покоління відрізняються не тільки віком, але і поглядами, поведінкою. Відповідно, потрібно розуміти ці відмінності, щоб вміти налагодити з ними комунікацію. Щоб побачити різницю і зв'язок між ними, можна подивитися це відео, де все дуже наочно показано.

Школа — це майстерня, де формується думка підростаючого покоління, 
треба міцно тримати її в руках, якщо не хочеш випустити з рук майбутнє. 
А. Барбюс

Немає коментарів:

Дописати коментар