середа, 25 листопада 2015 р.

Як запам'ятати важливу інформацію?




Щоб запам'ятати необхідну інформацію, зусиль волі і навіть знання мнемонічних правил буває недостатньо - потрібно розуміти механізми, за якими працює пам'ять. Ці механізми, наприклад, добре знають розвідники, для яких життєво необхідно зберігати в розумі величезну кількість даних. Публікуємо уривок з книги Дениса Букіна «Розвиток пам'яті за методиками спецслужб» 


про те, як ми запам'ятовуємо і забуваємо різні речі, як зробити так, щоб інформація добре відклалася в пам'яті або, навпаки, перешкодити комусь її засвоїти.

Запам'ятовування в кілька підходів

В кінці XIX століття німецький психолог Герман Еббінгауз побудував криву забування


що показує, як довго зберігається в пам'яті  інформація що запам'яталась одного разу . 


Еббінгауз пропонував піддослідним запам'ятовувати безглузді трибуквені склади. При механічному запам'ятовуванні, тобто коли людина не розуміє сенсу матеріалу і не застосовує Мнемотехніка, через годину в пам'яті залишається лише 44% інформації, а через тиждень - менше 25%. На щастя, при усвідомленому запам'ятовуванні інформація забувається набагато повільніше.

Основна частина інформації забувається в перші години після заучування. Що з цим робити? Подальші експерименти показали, що при повторенні заученого матеріалу швидкість забування знижується. Чим більше повторень, тим міцніше запам'ятовується інформація. З експериментів з визначення швидкості забування можна зробити практичні висновки. Один з них полягає в тому, що практика заучувати що-небудь за один раз неефективна. Запам'ятовувати об'ємну інформацію краще в кілька підходів, виділивши час на повторення.

Якщо на заучування відводиться один день, оптимальним режимом повторень буде наступний:
  • перше - через 15-20 хвилин після заучування;
  • друге - через 6-8 годин;
  • третє - через 24 години.
Повторювати інформацію краще активно: чи не прочитувати або прослуховувати вдруге, а намагатися витягти з пам'яті і підглядати в джерело. Якщо вам пощастило виділити для запам'ятовування інформації більше часу, повторюйте її наступним чином:
  • перший раз - у день заучування;
  • другий - на четвертий день;
  • третій - на сьомий день.
Якщо обсяг інформації великий, повторювати її краще з різним ступенем подробиці. У перший раз - у повному обсязі, у другій - ключові моменти, в третій - весь обсяг інформації в іншому угрупованню або в іншому порядку. Чим ґрунтовніше ви її перероблюєте, тим міцніше запам'ятайте.

Триразове повторення - необхідний мінімум. Коли розвідник-нелегал заучує легенду, він повторює її сотні разів і згодом регулярно повертається до неї, освіжаючи в пам'яті. Адже від цього залежить його життя.

Ефект краю

Ця закономірність пам'яті займає в розвідувальній справі особливе місце. Щоб перевірити її, проведіть невеликий експеримент. Швидко, без підготовки, прочитайте:
  • феєрверк; функція; апельсин; доктор; автомобіль; журнал; годинник; редакція; диван; хмарочос; панно; метеорит.
Закрийте список і спробуйте згадати слова з нього. Перевірте себе. Швидше за все, в число запам'яталися вам слів потраплять «феєрверк» і «метеорит». Слова з середини списку будуть пригадувати важче і з помилками. Отже, найкраще запам'ятовується початок і кінець. Ефект краю працює не тільки на списках. Коли ви намагаєтеся згадати події минулого дня, ясніше всього бачаться ранок і вечір. На іспиті студенти мріють витягнути перший квиток. При заучуванні легенди найважче дається її хронологічна середина.

Як вже говорилося, ефект краю активно використовується в розвідці. З його допомогою ви можете замаскувати свій інтерес до якої-небудь теми. Для цього не заговорюйте про те, що вас дійсно цікавить, на початку і наприкінці розмови. Почніть з абстрактної теми. У середині повідомте або запитайте те, що вам потрібно. На завершення бесіди поговоріть про щось ще.

Ефект краю спрацьовує не завжди. Якщо ви торкнеться вкрай болючої для людини теми, він запам'ятає це в будь-якому випадку, навіть якщо ви піднімете її в середині бесіди. Що ж, в тому й полягає мистецтво розвідника, щоб знати хворі місця людей і обходити їх. Задайте питання інакше. Наприклад, створіть враження недалекої, нетактовної людини, яка згадала незручну тему через незнання або недомислу. У цьому випадку співрозмовник запам'ятає вашу незграбну нетактовність, яка потисне на задній план суть заданого вами питання.

Інтерференція

Суть інтерференції полягає в тому, що схожі спогади змішуються. Два схожих спогади немов впливають один на одного, і чим більше вони схожі, тим складніше достовірно їх пригадати. При цьому не тільки нова інформація ускладнює пригадування старої, але і, навпаки, часто стара заважає відтворення нової.

Наприклад, ви протягом декількох років користуєтеся банківською картою і відмінно пам'ятаєте її пін-код. Після закінчення терміну дії картки банк перевипускає її. Спочатку при кожному зверненні до банкомату у вашій пам'яті автоматично буде спливати старий пін-код, і буде потрібно свідоме зусилля, щоб пригадати новий. Але через деякий час звичка зміниться: новий пін-код буде пригадувати автоматично, а старий - із зусиллям. Подібні спогади, пов'язані з однією і тією ж ситуацією, заважають один одному.

Щоб зменшити негативний вплив інтерференції, можна рознести запам'ятовування схожої інформації в часі. Наприклад, при підготовці до іспиту намагайтеся заучувати матеріал в такому порядку, щоб один за одним слідували якомога більш несхожі питання. Якщо вам потрібно прочитати велике число документів, нехай кожен наступний по можливості відрізняється від попереднього. Це правило справедливо в багатьох випадках: зміна діяльності зберігає сили. Якщо протягом дня вам потрібно відредагувати документ, написати рецензію і намалювати схему, то роботи з текстом, редагування та рецензування краще відокремити один від одного малюванням.

Навпаки, якщо ви хочете, щоб ваш співрозмовник щось забув, перевантажите його великою кількістю інформації на схожу тему. Запитайте його думку, докладно обговоріть деталі, нехай він перейметься сказаним. У результаті такого трюку в пам'яті співрозмовника виникне плутанина, і завдяки інтерференції він не зможе ясно пригадати те, що йому, на вашу думку, слід забути. Як мінімум ваш співрозмовник почне плутатися і втратить упевненість.

Коли в бесіді з вами хтось силкується щось згадати, а ви хочете цьому перешкодити, почніть ... підказувати. Невірні, але близькі до істини підказки будуть заважати пригадуванню - створять всі ту ж інтерференцію. Цим прийомом користуються адвокати, заплутуючи свідків під час судових засідань.

У повсякденному житті ви можете спостерігати подібне явище, коли друзі чи близькі намагаються допомогти вам згадати що-не-будь, але своїми підказками тільки ускладнюють справу.

Немає коментарів:

Дописати коментар